Eigen bedrijf starten

Wij helpen je met jouw stappenplan

stappenplan voor het starten van je onderneming

Of je nu als ZZP’er aan de slag gaat, je een bedrijf overneemt of je inkoopt in een bestaande organisatie, een goede voorbereiding is onmisbaar.  Wist je dat 50% van alle startende ondernemer na vijf jaren niet meer bestaat? Juist door het missen van deze goede voorbereiding.

Bij de start van je eigen bedrijf moet je over veel zaken nadenken die ook nog eens verband met elkaar houden. Welke stappen dien jij nu te zetten, wanneer doe je dat en hoe pak je dat aan? Zoals je kunt voorstellen, ligt het accent van de onderwerpen van het stappenplan voor iedere soort onderneming anders. Het maken van een ondernemingsplan helpt je met jouw stappenplan én zet deze in een logische volgorde.

In een goed stappenplan geef je antwoord op de volgende vragen

√ Wanneer ga je je inschrijven bij de Kamer de Koophandel?
Hiervoor maak je (online) een afspraak. Het is handig (niet verplicht) om je ondernemingsplan mee te nemen naar deze afspraak. Onder meer jouw financieel plan helpt je bij het aanvragen van je BTW nummer wat je tijdens de KvK-afspraak regelt.

√ Hoe ga je jouw administratie inrichten?
Als ondernemer bent je verplicht een gedegen administratie te voeren én heb je een bewaarplicht van 7 jaren. Deze eisen worden je door de belastingdienst opgelegd. Jouw zakelijke inkomsten, uitgaven, omzet en kosten moeten op een logische manier worden geregistreerd. Vaak biedt een boekhoudpakket uitkomst.

√ Wil je een (beeld)merk vastleggen?
Is je product en/of dienst innovatief en wil je deze beschermen? Dan kun je deze intellectuele eigendomsrechten laten vastleggen. Let er op dat je dit doet voordat je de markt opgaat.

√ Welke verzekeringen heb je minimaal nodig?
Ondernemen brengt risico’s met zich mee. Tegen een aantal kun je verzekeren. Onderzoek tegen welke verzekering je kunt en welke je moet verzekeringen.

√ Welke juridische zaken moet je regelen?
Sta stil bij het opstellen van je algemene voorwaarden, de keuze van je rechtsvorm en/of je samenwerkingscontact. Start je je bedrijf naast je baan, let dan ook of je arbeidscontract dit toelaat. In sommige gevallen, en zeker bij twijfel, is het goed om een expert naar jouw juridisch vraag te laten kijken.

√ Kies je voor een bedrijfsruimte?
Het huren van een ruimte voor jouw winkel, kantoor en/of groothandel is een keuze die je bewust neemt. Je zorgt dat jouw ruimte aansluit bij de uitstraling van je bedrijf. Daarnaast let je de bijkomende (contractuele) verplichtingen opwegen tegen de vaste kosten.

√ Ga je gebruik maken van (vast) personeel?
Het is goed denkbaar dat jouw bedrijf om personeel vraagt, op vaste en/of flexibele basis. Er zijn verschillende soorten arbeidscontracten te sluiten.

√ Welke huisstijl past bij jouw bedrijf?
Een eerste indruk maak je maar één keer. Je moet dus zorgen dat deze telt. Een passende huisstijl mag hierin niet ontbreken. Zeker als je dienstverlenend bent, is de impact van een professioneel logo niet te onderschatten.

Het antwoord op al deze vragen, en meer, vind je terug in het Online Ondernemingsplan.

Start typing and press Enter to search